scarisoara

Scărișoara – turism în România

Pentru a ajunge in unele sate din Romania, trebuie sa strabati niste poteci serpuitoare, acestea fiind destul de izolate de restul lumii. Masinile nu pot ajunge in aceste sate izolate, neexistand nici macar alimentare cu curent.

In statiunea Baile Herculane, cea plina de legende, vom gasi cateva astfel de sate ascunse. Pentru a ajunge la zonele locuite din catunul Scarisoara avem de parcurs un drum destul de dificil, trebuind sa urcam niste solide scari de lemn. Pentru a ajunge in acest catun trebuie sa plecam din Baile Herculane, urmand drumul de munte catre Baia de Arama.

Imediat ce ai trecut de aglomeratele 7 izvoare, va trebui sa treci si de barajul Cerna. Din acest punct mai sunt de urcat cativa kilometri. Locul cu pricina este marcat cu o statie pentru microbuz. Aceasta statie este construita din lemn. Pe cocioaba din lemn este afisat programul microbuzului care circula prin zona. Dupa ce ai trecut de Cerna pe puntea suspendata, va trebui sa urci poteca marcata cu versete din Biblie.

Scarile aparute inca din anii 70 in aceasta zona au fost consturite pentru a scurta drumul locanicilor spre civilizatie. Dupa ce ai urcat si aceste scari vei trece pe la biserica si cimitirul din Scarisoara si vei vedea scoala din acest catun, in care studiaza trei copii. Scoala este alimentata electric de panouri solare.

De sus la Scarisoara muntii se vad superb, privelistea fiind intradevar deosebita. Localnicii sunt invatati cu turisti straini, primindu-i atunci cand ajung in zona si oferindu-le o masa calda. Desi satul nu este alimentat la reteaua electrica, oamenii se descurca foarte bine cu panouri solare, dar si cu diverse generatoare.

Ei mai detin chiar si mini eoliene pentru a aduce electricitatea in casa. Apa de izvor este cea mai apreciata aici, aproape fiecare familie avand un izvor propriu ce nu seaca niciodata, nici macar in verile foarte calduroase.

Tags: